Minä ja Päätaloviikot

Huomenna yksi kesän kohokohdista alkaa omalta osaltani, kun käännämme äitini kanssa Volvon nokan kohti pohjoista. Ajomatka Taivalkoskelle on melko epäinhimillisen tuntuisen pitkä (n. 9 tuntia, 800 km), mutta toisaalta matkakin on osa kokemusta.

Mistä Päätaloviikossa oikein on kyse? Vaarini kirjojen ystävät kokoontuvat vuosittain heinäkuun ensimmäisellä viikolla juhlistamaan Päätalon tuotantoa ja viettämään aikaa Taivalkoskelle. Ohjelma on monipuolinen, ja sitä pääsee tutkimaan täältä.

Minä olen käynyt Päätalopäivillä säännöllisesti suunnilleen viimeiset kymmenen vuotta. Joku vuosi on toki jäänyt välistä, mutta olen pyrkinyt priorisoimaan tapahtuman todella korkealle. Tämän vuoksi en ole päässyt esimerkiksi koskaan Ruisrockiin, joka järjestetään aina samalla viikolla. Toisaalta muun elämän yhteensovittaminen on vaatinut luovuuttakin, sillä yksi kesä matkustin bussilla ja junalla Tampereelle työhaastatteluun Taivalkoskelta ja matkustin takaisin pohjoiseen heti haastattelun jälkeen.

Päätaloviikossa on minun mielestäni ennen kaikkea kyse yhteisöllisyydestä ja tuttujen ihmisten sekä paikkojen näkemisestä. En siis oleta kokevani tapahtumassa mitään erityisen uutta, vaan päinvastoin, rutiinien noudattaminen on keskeinen osa viikkoa. Joka kesä on tehtävä ainakin seuraavat asiat:

  • Kallioniemi. Tietysti. Vaarini synnyninpaikka, nykyisin museo. Päätalo-fanien pyhiinvaelluskohde numero yksi. Meidän mökki sijaitsee lähellä Kallioniemeä, joten minulle paikka on ennemmin lapsuuden temmellyskenttänä tuttu!
  • Wanha Mylly. Vanha puinen mökki kosken vieressä, joka toimii baari-kahvila-yökerhona. Pakollinen illanviettokohde ainakin kerran kesässä. Tunnettu siitä, että siellä EI OLE SISÄVESSAA, vaan ainoastaan huussit!
  • Jalavan kauppa. 136-vuotias kauppa. Täynnä kaikkea vanhaa, kiinnostavaa tavaraa, jota on kiva tutkia.
  • Lukijatapahtuma. Tänä vuonna oma äitini on täällä puhujana! Minä puhuin itse kesällä 2015.
  • River Rock. Maailman sympaattisimmat festarit kosken laidalla. Sää on yleensä kolea, mutta ei se haittaa.

Oikea seura on tietysti myös tärkeää:

Nähdään Taivalkoskella!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s