Uusi luku-urakka on alkanut

Viime kirjoitukseni lopussa kerroin, että olen lähes kolmen vuoden tauon jälkeen aikeissa tarttua jälleen Päätaloon. Iijoki-sarjan lukemisen jättämä tympääntyminen hi-das-ta kerrontaa kohtaa on vihdoin väistynyt!

En suinkaan aio aloittaa Iijoki-sarjaa alusta, sillä vaarini tuotannossa riittää paljon muutakin luettavaa. Vaikka Iijoki-sarjan onkin vaarini tuotannosta varmasti parhaiten tunnettu osa, ehti hän kirjoittaa sen lisäksi reilut 10 muuta teosta. Mutta mistä aloittaa? Kysyin neuvoja paremmin Päätalonsa lukeneilta Facebookista faniryhmästä, josta sain laidasta laitaan suosituksia, kiitos niistä! Luettavaa riittää varmasti pitkälle syksyyn.

Ensimmäisenä päätin kuitenkin tarttua Koillismaa-sarjaan. Tämä viiden kirjan muodostama sarja oli minulle etukäteen hyvin vieras, ja fanien mielipiteet siitä tuntuvat vaihtelevan laidasta laitaan. Se on kuitenkin vaarini alkuvaiheen tuotantoa – vuonna 1960 julkaistu avausosa Koillismaa on vaarin toinen kirja – joten valinta tuntui melko luontevalta. Koillismaa-sarja on fiktiivinen, mutta kovinkaan hurjana ei vaarini mielikuvitus ole laukannut hahmoja ja ympäristöjä suunnitellessa. Päähenkilö Kauko on monella tapaa aivan kuin Kalle.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa tänne havaintojani kirjasta jo avauslukujen jälkeen, mutta yllätyksekseni innostuin kirjasta niin, että olen nyt lukenut jo pitkälti yli sata sivua. Parempi siis kirjoittaa suosiolla kirja-arvostelu lopuksi. Vaikka teoksessa on paljon tutunoloiselta tuntuvaa niin kerronnassa, henkilöissä kuin tapahtumissakin, on kirja mielestäni kuitenkin todella mielenkiintoinen. Se on kirjallisuudentutkimuksenkin kannalta mielestäni kohtuullisen ansiokas, sillä erityisesti ympäristönkuvaukset ovat takuuvarmaa vaarini tarkkaa, aidontuntuista tekstiä.

Toivon jopa, että olisin aikoinani lukenut Koillismaa-sarjan ennen Iijoki-sarjaa! Olisin sillä tavoin todennäköisesti tottunut paremmin vaarini kerronnan laveuteen, joka järkytti minua aika paljon Iijoki-urakan alkuaikoina. Koillismaassa asia etenee kuitenkin tehokkaammin. Tätä teosta onkin helppo suositella ensi-Päätaloksi niille, jotka eivät vielä ole vaarini kirjoihin uskaltaneet tarttua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s