Myrskyn jälkeisen ajan jälkeen

Istun sohvalla. Tänään on vapaapäivä, mutta olen herännyt poikaystävän kelloon kahdeksalta, eli omasta mielestäni tosi aikaisin. Koillismaa-sarjan neljättä osaa, Myrskyn jälkeen -teosta, on enää reilu sata sivua jäljellä. Alan lukea sitä heti, kun poikaystävä sulkee ulko-oven perässään ja lähtee töihin.

Kirja loppuu kesken, mutta nousen vain lyhyesti mukavasta lukunurkastani. Haen makuuhuonesta Koillismaan viimeisen osan. Sen nimi on Mustan lumen talvi ja tiedän siitä vain sen, että siinä on hypätty ajassa eteenpäin parikymmentä vuotta. Mitäköhän Sammalsuon, Malisen, Sääskilammin ja Mäkisen perheille nyt kuuluu…?

Jossain vaiheessa havahdun. Olen uudessa kirjassa sivulla 97 ja kello on 11. Miten tämä on mahdollista? Kirja on, jälleen kerran, vienyt minut mukana mennessään, ja olen lukenut koko aamun. Minkäs sille mahtaa, kun nämä kirjat vain kiehtovat henkilöhahmoillaan ja ajankuvallaan. Eikä tämä ole maksettu mainos!

—————————————

Tähän asti tarina on ollut siinä mielessä tuttua, että siinä on kuvattu Iijoki-sarjan tapaisesti Koillismaan vaiheita 30-luvun alusta sodanjälkeisiin vuosiin. Mustan lumen talvi tapahtuu kuitenkin paljon myöhemmin, ja ainakin alussa keskeiseksi teemaksi vaikuttavat nousevan maaseudulta pois muutto ja kaupungistuminen laajemminkin. Nuorille ei ole töitä, eikä kaikkia houkutakaan maaseudun rankka urakointi, kun vaihtoehtokin on olemassa. Ne hahmot, jotka aiemmin Koillismaa-sarjassa elivät parhaita naiseutensa tai miehuutensa vuosia, ovat muuttuneet keski-ikäisiksi.

Tämä luku-urakka ei ole varsinaisesti ollut erityisen mieltäylentävä missään vaiheessa. Vaarini kirjoille tyypillisesti ilon hetkiä kuvataan lyhyesti, kun taas vihassa ja surussa ryvetään sivukaupalla. Työ on elämän keskeinen sisältö ja sitä ylistetään. Ihmissuhteista puhutaan kauniita sanoja säästellen. Tästä kaikesta huolimatta tai ehkä juuri siksi kirjat pitävät otteessaan. Suokaa siis anteeksi, taidankin lukea vielä ihan hetken…

Yksi kommentti artikkeliin ”Myrskyn jälkeisen ajan jälkeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s